Rögzített fém önligírozó fogszabályozó készülékek

a fogszabályozó

A hagyományos rögzített fém fogszabályozó készülékeknél a fogakra ragasztott kis bracketekhez kisméretű drótdarabokkal vagy elasztikus gumigyűrűk segítségével rögzítik azt a drótívet, amely végsősoron a fogak mozgatását végzi.

ligírozás

Ezt a kissé időigényes folyamatot ligírozásnak nevezzük, a felhasznált drót- vagy gumielemeket pedig ligatúrának.

A rögzített fém önligírozó készülékeknél a fém bracketekhez ligatúra nélkül, a bracketekbe beépített parányi zárszerkezetek (felnyitható vagy csúsztatható lemezek) segítségével erősítik a fogszabályozó ívet. A szerkezet nyitását, majd az ív behelyezését követő visszazárását a kezelőorvos egy speciális eszköz segítségével tudja elvégezni. Az úgynevezett passzív önligírozó bracketek zárás után nem gyakorolnak nyomást az ívre, míg az aktív önligírozó bracketek igen.

Bármilyen bracket is kerüljön felragasztásra, az önligírozó készülékeknél a
bracket és az ív közötti súrlódás jóval kisebb, mint a hagyományos készülékeknél, így a fogak mozgatásához összességében kisebb erő is elég. Az ilyen, úgynevezett lágy erőkkel történő fogszabályozás kevesebb fájdalommal jár a páciens számára, és lerövidíti az egyes kontrollok során a készülék beállításának, azaz aktiválásának idejét, valamint a kezelés teljes hosszát is.

A rögzített fém önligírozó fogszabályozók tisztítása

Akárcsak a nem önligírozó, hagyományos készülékeknél, a rögzített fém önligírozó fogszabályozók esetében is rendkívül fontos a rendszeres fogmosás és a megfelelő szájhigiéné fenntartása, hogy ezzel elkerüljük a fogak szuvasodását és az íny gyulladását. Tekintve, hogy ezeknél a készülékeknél nincsenek ligatúrák a bracketek körül, tisztításuk könnyebben és gyorsabban elvégezhető.

Ahogy a hagyományos bracketek, úgy az önligírozó fém bracketek is esetenként leválhatnak a fogról, így rés alakulhat ki a bracket és a fogfelszín között, amelyet nehéz tisztítani. Fontos, hogy ilyenkor mielőbb felkeressük a kezelőorvost, aki el tudja végezni a levált elem visszaragasztását!

Utókezelés

A rögzített fém önligírozó készülékek leszerelése után, akárcsak a hagyományos rögzített készülékeknél, utókezelésre van szükség, amely általában egy kivehető készülék további alkalmazását takarja. A retenciós, fogak helyzetének megtartását célzó folyamat ideális esetben legalább kétszer annyi ideig tart, mint a rögzített fém önligírozó készülék viselésének ideje. 

Hívjon minket időpontért! +36 30 136 1649

Bejelentkezés szükséges!