Kivehető készülékek

A fogszabályozó

A kivehető fogszabályozó készülékek, ahogy a nevük is mutatja, nincsenek fixen a fogakhoz rögzítve, hanem a kezelés ideje alatt bármikor eltávolíthatóak.

Éjszakai fogszabályozó

A köznyelvben gyakran éjszakai fogszabályozókként is hivatkoznak rájuk, hiszen a páciensek leginkább az éjszaka folyamán viselik ezeket, amikor nem zavaróak az étkezések, vagy például a társas érintkezés során.

Barátságos csapat

Képzett és tapasztalt fogorvosaink kiemelkedő fogszabályozási szolgáltatásokat nyújtanak Önnek.

Innovatív technológia

Rendelőnkben arra törekszünk, hogy páciensek számára a legkorszerűbb és leghatékonyabb megoldásokat biztosítsuk.

Ügyfélközpontú rendelő

Célunk, hogy a pácienseink igényeit előtérbe helyezve kényelmes és személyre szabott kezeléseket kínáljunk

Amellett, hogy lehetővé teszik a fogszabályozás diszkrét és praktikus módját, a kivehető készülékek számos további előnnyel is rendelkeznek: könnyedén tisztíthatóak, könnyen tisztán tartható mellettük a fogazat is, szükség esetén pedig aktiválásuk, azaz beállításuk is egyszerűbb és gyorsabb, mint a rögzített fogszabályozó készülékeké. 

Bizonyos fogászati eltérések korrekciójára ugyanakkor nem alkalmasak, hatékonyságuk pedig a nem egész napos viselés miatt kisebb, így a kezelés teljes ideje hosszabb, akár 2-5 év közötti is lehet. Az, hogy pontosan mennyi ideig tart a kezelés, függ a megoldandó fogászati problémától és a páciens együttműködésétől is. Bár éjszakai fogszabályozóként emlegetik őket, a kivehető készülékeket is célszerű legalább napi 12-16 órán át hordani, azaz valamennyi időre napközben is behelyezni!

A kivehető készülékeket leggyakrabban gyermek- és serdülőkorban alkalmazzák, de kisebb korrekciókra, illetve a rögzített készülékekkel már szabályossá tett fogsor megtartására, azaz retencióra felnőttkorban is használatosak. Komolyabb eltérések kezeléséhez, amelyek a fogak nagyobb mértékű és pontosabb mozgatását igénylik, általában önmagában nem elég a kivehető készülék, hanem rögzített fogszabályozó felhelyezésére van szükség.

A kivehető készülékek típusai

A kivehető fogszabályozó készülékeknek több típusa is létezik. A legismertebbek a hagyományos, akrilát műanyagból és fémből álló aktív lemezek, amelyekkel például helyrehozhatóak a kisebb fogtorlódások, tágíthatóak a fogívek, vagy egyes harapási rendellenességek is megszüntethetőek. A készülék kemény műanyag része sokféle színben és mintával elkészíthető, így a gyerekek is szívesen használják. 

Az aktív lemezek külön az alsó, vagy a felső fogsorra hatnak. Egy vagy több csavart tartalmaznak, amelyek elfordításával folyamatosan állítható, aktiválható a készülék, és lehetnek rajtuk segédrugók, vagy például harapáskorrigáló sáncok is. A megjelenésre hasonló passzív lemezeken ezzel szemben nincsenek állítható aktív elemek, mivel ezeknek a készülékeknek a célja már nem a fogak mozgatása, hanem – a fogszabályozás utókezelési fázisában – azok helyzetének megtartása (retenció).

A mechanikusan ható lemezek mellett léteznek kivehető, a szájban lazábban elhelyezhető bimaxilláris funkcionális készülékek is, amelyek a rágó- és mimikai izmok erejének felhasználásával, illetve azok működésének korrekciójával terelik megfelelő irányba az állcsontok növekedését, és segítik beállítani a szabályos harapást. Ezek a készülékek, ahogy a nevükben is benne van, egyszerre mindkét állcsontra és fogsorra hatást gyakorolnak. 

Anyaguk hagyományosan szintén műanyag és fém, de napjainkban egyre népszerűbbek a szilikonból készülő myofunkcionális trénerek is. A kivehető készülékek rendkívül korszerű és kényelmes típusát képezi az Invisalign rendszer, amelyről további információ itt található: Invisalign átlátszó sínes fogszabályozás.

A kivehető készülékek használata

A kivehető fogszabályozó készülékek eleinte kis fájdalmat és fokozott nyáltermelést okozhatnak, azonban általában könnyen, néhány nap alatt hozzá lehet szokni a viselésükhöz. 

Ha egy készülék elsőre kényelmetlen, javasolt fokozatosan növelni a viselési időt, egészen addig, ameddig már gond nélkül a szájban marad az egész éjszaka folyamán is. A hatékony fogszabályozáshoz azonban az éjszakára korlátozódó hordás nem elég, napközben is be kell tenni a készüléket néhány órára!

A kivehető készülékek tisztítása

A kivehető készülékeket naponta legalább egyszer, de akár többször is jó alaposan meg kell mosni fogkefével és fogkrémmel, és célszerű őket hetente legalább egy alkalommal be is áztatni speciális, fogszabályozó készülékek vagy protézisek tisztításához gyártott pezsgőtabletta vizes oldatába.

IDŐPONTFOGLALÁS

Minden fogszabályozással kapcsolatos problémára szakorvosaink megoldást nyújtanak. Várjuk szeretettel rendelőnkben!

Online bejelentkezés

Töltse ki az űrlapot, kattintson a bejelentkezés gombra és hamarosan felvesszük Önnel a kapcsolatot.