Rögzített esztétikus fogszabályozó készülékek

a fogszabályozó

A rögzített esztétikus fogszabályozó készülékek fixen a fogakhoz vannak rögzítve, azonban rögzített fém társaikkal ellentétben kevésbé feltűnőek, így esztétikusabb megjelenést biztosítanak.

HATÉKONY

A kivehető fogszabályzókhoz képest ezekkel a készülékekkel is kissé fájdalmasabb és kényelmetlenebb lehet a kezelés, ugyanakkor hatékonyabb és gyorsabb is, és helyrehozhatóak olyan fogászati eltérések is, amelyek egy kivehető készülékkel nem.

A rögzített esztétikus készülékeknél a fogra ragasztott kis tartóegységek, az úgynevezett bracketek nem tisztán fémből, hanem a fog színéhez nagyon hasonló anyagokból, például alumínium-oxid kerámiából, műanyagból vagy kerámia és műanyag illetve kerámia és fém ötvözetéből készülnek. A kerámia leggyakrabban fehér színű porcelán, de lehet akár monokristályos zafír is, amely teljesen átlátszó. 

A bracketekhez diszkrét, fehér dróttal vagy áttetsző gumigyűrűkkel rögzített drótív anyaga az esztétikus készülékeknél is fém, de léteznek fogszínű teflonnal bevont, rendkívül esztétikus fém ívek is, amelyekkel a legszélesebb mosoly mellett is jóformán észrevétlen marad a fogszabályozó.

Tehát a rögzített esztétikus készülékek nem minden szempontból tekinthetők előnyösebbnek a fém fogszabályozóknál, azonban remek megoldást nyújtanak azok számára, akiknek kiemelten fontos, hogy a fogszabályozó kezelés a nagy hatékonyság mellett maximálisan diszkréten történjen. Felnőttkorban számos páciens részesíti előnyben a fogszabályozás esztétikus formáját, de azok számára is jó választás a rögzített esztétikus fogszabályozó, akik például fémallergiával küzdenek.

A rögzített esztétikus fogszabályozók tisztítása

A rögzített esztétikus fogszabályozó készülékek viselésekor, csakúgy mint fém társaik mellett, több lepedék és ételmaradék halmozódhat fel a fogakon és a fogak között. Amennyiben ezek rendszeres tisztítása elmarad, fogszuvasodás és ínygyulladás alakulhat ki, illetve egyes esetekben például maguk a fehér színű bracketek is elszíneződhetnek – ez bizony minden, csak nem esztétikus! Éppen ezért a rendszeres, minden étkezés utáni fogmosás elengedhetetlen a kezelés során, és javasolt a speciális fogköztisztító kefék, egycsomós fogkefék és superfloss típusú fogselymek használata is. 

Utókezelés

Annak érdekében, hogy a rögzített esztétikus készülék levétele után a már szabályozott fogsor ne rendeződjön vissza, utókezelésre van szükség úgynevezett retenciós készülékkel. A retenció időtartama ideális esetben legalább kétszer annyi, mint a rögzített esztétikus készülék hordásának ideje.

Nagyon fontos a kezelőorvos utasításainak betartása.

Azon páciensek esetén, akik kifejezetten a fémallergiájuk miatt választottak rögzített esztétikus fogszabályozót, a retenciós, leggyakrabban kivehető készüléket allergiát nem okozó fémből vagy szilikonból készítik el.

Hívjon minket időpontért! +36 30 136 1649

Bejelentkezés szükséges!