Rögzített esztétikus önligírozó fogszabályozó készülékek

a fogszabályozó

A hagyományos rögzített esztétikus fogszabályozó készülékeknél a fogak mozgatását végző drótívet fehér vagy átlátszó gumigyűrű- ligatúrával rögzítik a szintén esztétikus, fehéres színű vagy átlátszó bracketekhez. 

rögzítés folyamata

A ligírozás, azaz a rögzítés folyamata időigényes, és minden kontroll alkalmával szükségszerű akkor is, ha a fogszabályozó ív nem szorul módosításra, hiszen a gumigyűrűket minden alkalommal le kell cserélnie a kezelőorvosnak azok megmerevedése vagy például elszíneződése miatt.

Emellett a ligatúra és a drótív között jelentős súrlódás lép fel, amely csökkenti a fogakra ható erő átvitelét. Mindezek kiküszöbölésére találták fel az önligírozó, azaz önzáródó fogszabályozó készülékeket, amelyek esztétikus kivitelben is elérhetőek. 

A rögzített esztétikus önligírozó készülékeknél az esztétikus, a fogakon alig észrevehető, leggyakrabban porcelánból vagy fehér műanyagból készült bracketek saját maguk fogják közre a fogszabályozó ívet, nincs szükség plusz ligatúrák használatára. A bracketek zárszerkezete lehet aktív vagy passzív aszerint, hogy zárt állapotban kifejtenek-e nyomást a közrefogott drótívre, vagy nem. 

A leginkább esztétikus megjelenést a passzív önligírozó esztétikus bracketek tudják biztosítani, mert az aktív önligírozó esztétikus bracketek zárszerkezetében előbbivel ellentétben egy kis fém alkatrész is található. A bracketek kiválasztásánál azonban a külső megjelenésen kívül fontos azt is figyelembe venni, milyen fogmozgatásokra van szükség, mert egyes esetekben az aktív önligírozó rendszer hatékonyabb lehet. 

Akárcsak a rögzített fém önligírozó készülékeknél, az esztétikus önligírozó készülékeknél is kisebb a súrlódás a bracketek és a fogszabályozó ív között, mint a hagyományos ligatúrás készülékeknél, így kisebb erő is elegendő a fogak hatékony mozgatásához, ez pedig gyorsabb és kevésbé fájdalmas fogszabályozást tesz lehetővé.

A rögzített esztétikus önligírozó fogszabályozók tisztítása

Mint minden fogszabályozónál, a rögzített esztétikus önligírozó készülékeknél is nagyon fontos a fogak és a készülék rendszeres tisztítása, amellyel megelőzhető a fogszuvasodás és az ínygyulladás kialakulása, valamint a készülék elszíneződése. Mivel a bracketek körül nincsenek zavaró ligatúrák, az önligírozó készülék tisztítása könnyen és gyorsan elvégezhető.  

A fogmosás során figyelembe kell venni, hogy az esztétikus bracketek a fémből készült bracketekhez képest könnyebben leválhatnak a fogfelszínről, így kerüljük a fogkefével a túlságosan erős, durva mozdulatokat!

Utókezelés

Mint minden rögzített fogszabályozó esetén, a rögzített esztétikus önligírozó készülékek leszerelését követően is utókezelésre van szükség. Az általában kivehető retenciós készüléket legalább kétszer annyi ideig célszerű viselni, mint amennyi ideig a rögzített esztétikus készülék a fogakon volt, ezzel elkerülhető a szabályozott fogsor nemkívánatos visszarendeződése.

Hívjon minket időpontért! +36 30 136 1649

Bejelentkezés szükséges!